Weetjes


* Hoe drinkt een hond? Bekijk dit filmpje, met mooie opnamen in slowmotion: Klik!

* De naam van een windhondenras is vaak afgeleid uit de taal van het land waar de hond vandaan komt. Galgo Espanõl betekend Spaanse Windhond. ‘Galgo’ is Spaans voor windhond. De Afghaanse Windhond heet in Spanje bijvoorbeeld:’Galgo Afgano’. De Chart Polski is de Poolse Windhond. ‘Chart’ is het Poolse woord voor windhond. Polski betekend gewoon ‘Pools’. Ägar is het Hongaarse woord voor windhond. Magyar Ägar is de windhond van de Hongaren. Magyar betekend ‘de Hongaren’, maar oorspronkelijke Hongaren noemen zichzelf Magyaren.

* Er heeft in de jaren ’20 ook een langharige Whippet bestaan. Veel is er niet over bekend, maar deze zouden gefokt zijn door iemand in Californië. De honden zouden vooral voorkomen in zwart, zilver en fawn-kleurig.

* Vroeger werden de Greyhounds steeds gebruikt voor het windhondenrennen in de UK. Zo’n hond was niet makkelijk te houden vooral voor armere mensen zoals mijnwerkers. De mijnwerkers in die tijd hielden zich ook graag bezig met windhondenwedrennen. Speciaal daarvoor werden een Greyhound gekruist met diverse soorten Terriërs (Fox, Bedlington) en de Whippet zou zijn voortgekomen uit kruisingen tussen de Italiaanse Windhond en de Greyhound.

* Wist je dat de Afghaanse windhond één van de bekendste windhonden is?

* De Greyhound is het enige hondenras dat genoemd wordt in de bijbel.

* De voorouders van de Italiaanse windhond hebben waarschijnlijk 6000 jaar geleden bestaan in het Oude Egypte. Men heeft namelijk honden teruggevonden in de Egyptische graftomben die erg veel op de Italiaanse windhond lijken. Van Egypte zou hij naar Italië zijn gebracht, waar het door de eeuwen heen maar een kleine verandering heeft ondergaan. In de 17de eeuw werd het Italiaans Windhondje pas echt populair.


Bekende Windhondenbaasjes
Ook beroemde sterren hebben windhonden of windhonden gehad.
Hier een paar voorbeelden:

# JK Rowling, schrijfster van de Harry Potter boeken heeft een Greyhound geadopteerd. De schrijfster wilde de vier-jarige hond Saffier adopteren en gaf de organisatie £1000 in plaats van de gevraagde £30.
# Catherine Bell (J.A.G.)
# Jannes (bekende Nederlandse volkszanger) heeft een kruising Whippet x Galgo
# Belinda Meuldijk, dochter van Wim Meuldijk, ‘geestelijk vader van Pipo de clown’ zet zich vaak in voor het welzijn van dieren.
# De Greyhound van de familie Simpson (the Simpsons, tekenfilm) ‘Santa’s Little Helper’.
# Sigourne Weaver (de Aliens actrice) heeft een Italiaantje ‘Jimmy Jimmy’.
# Jan Siebelink (Nederlandse schrijver) heeft twee Whippets: Haas en Merlijn.
# Staf Coppens, een Belgische tv-bekendheid heeft n.a.v. een fotoshoot met een Spaanse Windhond voor GINB besloten zelf een Spaanse Windhond te adopteren.
# Rudolph Valentino (Italiaanse acteur) had een Ierse Wolfshond genaamd ‘Centaur Pendragon’.
# Herbert Hoover (voormalig president van de VS) had een Ierse Wolfshond genaamd ‘Patrick’.
# Ron Cornet (Belgische acteur) en zijn vrouw Anne-Mieke Ruyten (actrice) hebben een geadopteerde Galgo ‘Wiske’.
# Abraham Lincoln (16e president van de VS) had een Greyhound.
# John Barrymore (acteur, opa van Drew Barrymore) had Greyhounds.
# Bo Derek (actrice en voormalig model) heeft een aantal Greyhounds.
# Sarah Bernhardt (Franse actrice)
# Sting (zanger) had een Ierse Wolfshond
# De Kennedy’s hadden een Ierse Wolfshond
# Whoopi Goldberg heeft ook een windhond. Veel forums zijn hier over in discussie, is het een Whippet of toch een Italiaantje?
# David Duchovny (beter bekend als Mulder uit The X-files) heeft een Greyhound
# Martin Gaus (bekende Nederlander vanwege zijn dierenprogramma’s) heeft een Whippet
# Uma Thurman (actrice) heeft een Italiaans Windhondje
# Carry Goossens (Belgische acteur) heeft Galgo ‘Clov’ geadopteerd. Carry vertelt: ‘Zijn verleden was heel erg. Maar hij is zo lief. Hij heeft een heel zacht karakter en hij zal zich nooit opdringen. Hij is wel bang voor vreemde mensen maar hij zal nooit aanvallen. Het zijn rustige honden. En mijn hond is al gelukkig met een uurtje lopen per dag.’