Spaanse Greyhounds: in nood


Als ze hun snelheid verliezen, worden ze gedumpt

De Galgo heeft hulp nodig. Jaarlijks worden er duizenden van deze viervoeters in Spanje gedumpt, mishandeld en vermoord. Mieke Saanen (55), bestuurslid en hondenliefhebster verteld haar verhaal.

Ze zijn zachtaardig, gemoedig, lief en geduldig. Maar Spaanse Windhonden, ofwel Galgo’s, hebben een bijzonder talent. Een talent dat ze vaker in Spanje met een gruwelijke dood moeten bekopen.
Behalve dat ze een snelheid van 50 kilometer per uur kunnen halen, beschikken ze over een enorm uithoudingsvermogen. Daarom worden ze door zigeuners en jagers graag bij de jacht gebruikt. Om na een paar seizoenen op gruwelijke wijze te worden afgedankt.
Aan hun nek aan een boomtak opgehangen, met benzine overgoten in brand worden gestoken of achter een snel rijdende auto worden voortgetrokken tot dat ze dood zijn.
De Galgo’s die geluk hebben worden op tijd gevonden en naar het asiel gebracht. De Stichting Greyhounds Rescue Holland trekt zich hun lot aan.

Bestuurslid Mieke Saanen, hondenliefhebster bij uitstek: ‘Er gebeuren vreselijke dingen met die honden. De eigenaren hebben geen enkel respect voor ze, ze behandelen ze als weggooi-gebruiksvoorwerpen en geloven niet dat de dieren gevoel hebben.
De meeste Spanjaarden zien de Galgo’s als vieze, sneaky zigeunerhonden. Mijn man en ik waren met onze Galgo’s in Sevilla; we werden aangekeken alsof we met aangelijnde varkens liepen. We werden van een terrasje afgestuurd en uit het park weggejaagd’.

Gelukkig gered
Mieke heeft twee Spaanse Galgo’s: Popje (2 ½) en Toto (2) en daarnaast de oude lobbes, de pointer Mohr (9).
‘Toto is net op tijd gered uit de handen van een slachter. Per jaar worden duizenden Galgo’s gedumpt. Onze stichting ondersteunt Spaanse asielen die zwervende, vaak zwaargewonde Galgo’s opvangen. In Nederland proberen we alles te regelen wat voor de honden voor een verzorging nodig is: voer, dekens, vlooienbanden, medicijnen, noem maar op. We zamelen ook cartridges en oude mobieltjes in. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar een ernstig gewonde hond die geopereerd moet worden’.

Met hulp van andere landen
Greyhound Rescue wil dat de Spanjaarden Galgo beter leren kennen. In de grote steden worden ze al mondjesmaat als huisdier gehouden.
Mieke: ‘We horen vaak van de Spaanse asielen dat nieuwe eigenaren heel verbaasd zijn over het lieve, zachte karakter van de Galgo’s, hun hoge knuffelgehalte en adellijke uitstraling. Maar helaas gaan de mishandelingen door jagers en zigeuners gewoon door.’
Mieke maakt zich kwaad: ‘Het is toch echt belachelijk dat anno 2007, in een land dat bij de EU hoort, zulke gruwelijke dingen gebeuren. Ook internationaal moet daar veel meer bekendheid aan gegeven worden, zodat er een verbod komt op dierenmishandeling. In Spanje hebben alle honden verplicht een identificatiechip. Maar die wordt vaak uit het lichaam gesneden voordat de honden gedumpt worden’.
Verder mag er in Spanje ongelimiteerd worden gefokt. Een teefje krijgt zo’n tien, twaalf puppies terwijl de familie er maar vier kan gebruiken. De rest wordt doodgeslagen of in een vuilniszak weggegooid. En aan castereren of steriliseren doen Spanjaarden niet. Dan is je hond niets meer waard, niet nuttig. Niet alleen in Nederland, maar ook Frankrijk, Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Zwitserland zetten zich enorm in om het leven van Galgo’s te verbeteren.

Wie is een geschikte ‘opvangbaas’?
Mieke: ‘Galgo’s die door kinderen getreiterd zijn moet je niet in een gezin met kinderen plaatsen. Natuurlijk weet je nooit precies wat een hond heeft meegemaakt maar aan zijn gedrag in een asiel kan wel worden afgelezen waar hij bang voor is.’
De Greyhoundsrescue-bus rijdt vier keer per jaar naar Spanje om telkens zo’n vijftien of zeventien honden op te halen. Soms komen de honden met het vliegtuig.
Dit jaar heeft Greyhoundsrescue honderd honden voor gezinnen naar Nederland gehaald.

Net op tijd
Veel Galgo’s zijn, dankzij Greyhoundsrescue, goed terechtgekomen.
Mieke: ‘Een goed voorbeeld is Perla. We zagen haar op straat liggen toen we in Spanje met onze bus honden aan het ophalen waren. Ze was ernstig gewond. Dankzij donaties is zij geopereerd en naar Nederland gekomen. Als ik haar nu zie lopen.. Helemaal genezen. Echt fantastisch! Daar doe je het allemaal voor. Of een hond als Greta, die zo mager was, dat ze ons alleen maar aankeek, met een blik van: laat mij maar doodgaan. Nu is ze geadopteerd door hele lieve mensen en helemaal opgeknapt. Soms horen we dat een hond angstig blijft voor groepen honden of schreeuwende mensen… Maar vooruit gaan ze allemaal.’

www.greyhoundrescue.nl voor meer informatie over Greyhounds Rescue.

Bron: onbekend

<– Terug naar het overzicht