Artikel: Stichting GINN


Vanuit een klein gehucht in Nederweert wordt al jarenlang ‘gestreden’. Gestreden voor een beter bestaan voor duizenden honden in Spanje, die misbuikt worden voor de jacht (de Spaanse Greyhound ofwel de Galgo’s) en de renbanen (de Greyhounds).
Als de dieren niet meer winstgevend zijn, krijgen ze geen welverdiend Spaans pensioen, maar worden ze afgedankt en komen ze afschuwelijk aan hun einde.
Verstopt in de prachtige natuur in Mildert, vinden jaarlijks enkele tientallen Greyhounds en Galgo’s tijdelijk een warm thuis. Op de boerderij van Resy Haanen en haar man Jan.
Jan is naar eigen zeggen ‘slechts een tuinman’ en houdt zich vooral bezig met klusjes en facilitaire zaken. Resy is bezielende moeder en de kracht achter de Stichting Greyhounds in Nood (GINN).

Resy Haanen: “Het begon allemaal in 1998 met één asielhondje, Jigger, een kruising tussen een Whippet en een Greyhound. Het was een broodmager hondje en de enige die niet naar de tralies toe kwam. Die werd het dus. In hetzelfde asiel zat ook een Greyhound. Het dier zat er tijdelijk en mocht niet bemiddeld worden; zijn baas zat éven in de bak’. Ik realiseerde me toen dat ik ooit ook een Greyhound wilde.
Niet veel later kreeg ik via via een tip. In een Belgisch asiel zaten een paar Ierse Greyhounds uit Spanje, waarvan enkele in slechte toestand. We zijn gaan kijken en hebben ‘Lotje’ meegenomen.”
Door Lotje raakten Resy en haar man op de hoogte van de gruwelijke praktijken in Spanje met Greyhounds en Galgo’s.
“Ik begreep het niet. Waarom weten mensen niet wat daar gebeurd? Waarom is er geen stichting die zich hiervoor inzet? Ja, en voordat ik het wist, had ik zelf een stichting,” lacht Resy.

In tegenstellingtot de stierengevechten en de wantoestanden die hiermee gepaard gaan, is er vrij weinig bekend over het lot dat greyhounds en Galgo’s ondergaan in Spanje.
GINN prbeert daar iets aan te doen. Onder meer door zich in te zetten voor het Spaanse opvangcentrum Scooby. Hier is plaats voor minimaal driehonderd honden die afgedankt zijn na hun (vaak zeer korte) carriére op de renbaan of tijdens de jacht.
Verder komen jaarlijks ruim honderd honden naar Nederland om geadopteerd te worde door gezinnen. “Het gaat dan om dieren die in Spanje geen kans meer maken, of er op een of andere manier gewoon erg aan toe zijn,”zegt Resy.
Verder probeert GINN samen met andere organisaties druk uit te oefenen op de Europese politiek om te komen tot een structurele verbetering van de leefsituarie van de dieren. Dit doen ze door het schrijven van protestbrieven, het aanbieden van petities en het inzamelen van handtekeningen.
Ook geeft GINN voorlichting aan iedereen die geïnteresseerd is in de Greyhound en de Galgo.

Een goed voorbeeld waaruit blijkt dat die politieke druk zin heeft, is dat de galguero’s (jagers) tegenwoordig sneller afgedankte dieren naar Scooby of een asiel brengen.
Volgens aloude Spaanse traditie werden afgedankte Greyhounds opgehangen in bomen. Had een dier goed gepresteerd op te renbaan, dan werd het hoog in de boom gehangen. Een snelle dood dus. Maar had een dier in de ogen van e eigenaar niet naar behoren gepresteerd, dan werd het lager in de boom gehangen, zodat het net met de pootjes aan de grond kwam. Een hele langzame en lugubere dood.

Ook Galgo’s komen niet bepaald prettig aan hun einde. Ze worden bijvoorbeeld levend verbrand of begraven, of opgehangen.
Ophangen doen de galhuero’s tegenwoordig minder snel, omdat ze zich realiseren dat de buitenwereld dit ten strengste afkeurt en over hun schouder meekijkt.

Resy: “De liefde voor dieren en voornamelijk honden is door de jaren gegroeid. Het balletje is gaan rollen na de aanschaf van Jigger en is in een stroomversneling geraakt doordat ik me ging verdiepen in de problematiek van Greyhounds en Galgo’s.
De Greyhound is in mijn ogen het meest geplaagde hondenras ter wereld en daar wil ik iets aan doen.”

Bron: onbekend

<-- Terug naar het overzicht